Tillbaka till bloggen

Så förbereder du din bergvärmepump för vintern

20 augusti 2023
Så förbereder du din bergvärmepump för vintern

Även om bergvärmepumpar är designade för att fungera effektivt året runt, finns det några enkla åtgärder du kan vidta för att säkerställa optimal prestanda under de kalla vintermånaderna i Stockholm. Här är våra bästa tips för att förbereda din bergvärmepump för vintern.

1. Kontrollera systemtrycket

Före vintern bör du kontrollera trycket i värmesystemet. För lågt tryck kan påverka effektiviteten. Konsultera din bruksanvisning för att se vilket tryck som rekommenderas för just din modell, och fyll på vid behov.

2. Rengör eller byt filter

Om din värmepump har luftfilter, se till att rengöra eller byta dessa före vintersäsongen. Igensatta filter minskar luftflödet och kan leda till minskad effektivitet och ökad energiförbrukning.

3. Kontrollera kollektorvätskan

Be din servicetekniker kontrollera frysskyddet i kollektorvätskan (brinen) för att säkerställa att den klarar låga temperaturer. Detta är särskilt viktigt om du nyligen har fyllt på systemet.

4. Inspektera isolering

Kontrollera isoleringen runt rören, särskilt där de kommer in i huset från borrhålet. Dålig isolering kan leda till värmeförluster och i värsta fall frysskador.

5. Optimera temperaturinställningar

Justera dina temperaturinställningar för optimal effektivitet. Många moderna bergvärmepumpar har väderprognosstyrning som automatiskt anpassar driften efter väderprognosen, vilket kan spara energi.

6. Rensa området runt utomhusenheten

Om din bergvärmepump har en utomhusenhet, se till att hålla området runt den fritt från snö, is och skräp. God luftcirkulation är viktig för effektiv drift.

7. Boka en professionell service

Överväg att boka en årlig service med en certifierad tekniker före vintern. De kan utföra en grundlig kontroll och identifiera eventuella problem innan de blir allvarliga.

8. Kontrollera backup-systemet

Om din värmepump har ett backup-system (t.ex. elpatron), se till att det fungerar korrekt. Detta är din säkerhet om något skulle hända med huvudsystemet under en kall period.

Genom att följa dessa enkla steg kan du maximera effektiviteten hos din bergvärmepump under vintern och minimera risken för driftstörningar när du behöver värme som mest.

Taggar:

UnderhållVinterTipsEffektivitet

Relaterade artiklar

Bergvärme vs. luftvärmepump - Vad passar bäst i Stockholm?
Underhåll av bergvärmepump - Så maximerar du livslängden